header

Heerlijke en eenvoudige recepten

Ellen White adviseert twee maaltijden per dag en niets tussendoor. 's morgens als de keizer; 's middags als de koning; 'savonds als de bedelaar. En mijn ervaring is dat je lichaam hier het best op reageert. de bedoeling is dat je op een compleet lege maag gaat slapen. Dan krijgt je maag rust en je hersens ook. en kanhet lichaam zich concetreren op herstelwerkzaamheden. Soms is het moeilijk je aan dit ritme te houden. Immers als je van je werk komt, heb je honger. Kwel je zelf dan niet, maar maak het niet te bond. Probeer ten minste 4 uren voor het slapengaan te eten. Dan is je maag weer redelijk geleegd en slaap je beter. Vermijd al te vette spijzen in de avonduren.

Heerlijke en eenvoudige recepten

Ellen White adviseert twee maaltijden per dag en niets tussendoor.
’s morgens als de keizer; ’s middags als de koning; ‘savonds als de bedelaar.
En mijn ervaring is dat je lichaam hier het best op reageert. de bedoeling is dat je op een compleet lege maag gaat slapen. Dan krijgt je maag rust en je hersens ook. en kanhet lichaam zich concetreren op herstelwerkzaamheden.
Soms is het moeilijk je aan dit ritme te houden. Immers als je van je werk komt, heb je honger. Kwel je zelf dan niet, maar maak het niet te bond. Probeer ten minste 4 uren voor het slapengaan te eten. Dan is je maag weer redelijk geleegd en slaap je beter. Vermijd al te vette spijzen in de avonduren.

SOEPEN
Ik gebruik als basis voor mijn soepen tegenwoordig de Knorr groentesoep met tuinkruiden, zonder smaakversterkers, kleurstoffen en conserveermiddelen. Serveer de soep met rijst of brood.

Romige gele linzensoep
200 gr oranjegele linzen; 200 gr aardappels; 200 gr wortels; 5 teentjes knoflook; halve ui; halve gourgette; halve prei; theellepeltje kurkuma; 1/2 theelepeltje kummelzaad – even geroosterd in een droge pan en fijngestampt; 1 verse laurierblad; 1 takje verse lavas (maggiplant).
Zeef de droge groenten uit de Knorr basissoep en zet het kruidenmengsel met 1,5 liter water op, met de linzen, aardappels, wortels, teentjes knoflook, ui, lavas, kummel en laurierblad op en kook ze gaar.
Laat even afkoelen en maak fijn met een staafmixer.
Doe de droge groenten en de gourgete in kleine blokjes gesneden. voeg een half theelepeltje sambal oelek toe.
Garneer de soep als je wilt met een lepeltje alfalfa (spruitgroente) of voeg de laatste kookminuut een bakje taugé toe.

Romige pompoensoep
1 pond flespompoen; 1 grote zoete aardappel; 10 teentjes knoflook; 1 ui, 1 takje lavas.
Zeef de droge groenten uit de Knorr basissoep en zet het kruidenmengsel met 1,5 liter water op, met de ovenstaande groenten en kook ze gaar.
Laat even afkoelen en maak fijn met een staafmixer.
Doe de droge groenten in de soep en kook ze gaar. Ook lekker is, een blikje mais.
Garneer de soep met fijngesneden bieslook.

Wortelsoep
Onderstaand recept is van Hannie Kramer erg lekker en voedzaam, te combineren met crackers.
Voor een flinke pan soep ongeveer 3 uien met 2 teentjes knoflook in olie licht fruiten.
Water erbij, dan 1 kilo wortels in stukjes snijden en erbij voegen.
Vervolgens vegetarische bouillonblokjes erbij, ik maak het graag niet te zout.
Vaak de helft van wat aangegeven wordt voor de hoeveelheid water.
Meestal doe ik er een half zakje cashew-noten bij.
Vorige week heb ik een halve eetlepel Indiase kruiden erin gedaan.
De kruiden zijn gekocht bij AH. Het is een vierkant busje: Jonnie Boer, Garam Masala met oranje wikkel, milde Indiase melange van geroosterde specerijen.
Zonder kan ook, maar dan heeft de soep een heel andere smaak. Maar ook dan is ie lekker.
En dan pureren, maar hoeft niet altijd.

Ik maak de laatste jaren veel soepen, omdat ik ervan houd, maar ook, omdat ik geloof, dat groente erg gezond zijn.
Ik begin altijd met uit en knoflook, voeg groenten toe met bouillonblokjes van Zonnatura.
Een eetlepel linzen bindt de soep en is gezond.
Kool, prei, broccoli, bloemkool, courgette, ga maar door, zelfs bietensoep kan.
Soms pureren, maar niet altijd.

SALADES
Ik gebruik zelden dressingsausjes. In plaats daarvan koop ik de Calvé saladmix zakjes (3 per pak). Ik strooi ze als poeder over de salade, maak het niet aan met olie, zoals op het zakje staat. Zit een heel klein beetje suiker in. Omdat ik zo weinig dressing gebruik, is dat kleine beetje te verwaarlozen. Wie heeft recepten voor eigen gemaakte veganistische dressing?

Gemengde salade met noten (2-3 personen)
Mix door elkaar: een zakje gemengde salade (eikenbladsla melange, 100gr bij Lidl); 4 radijsjes; 1/3 komkommer; 1 tomaat; handje walnoten/pistaschenotenmix; 1/2 rode ui. strooi wat dressingpoeder erover heen.

IJsbergsla met reuzenbonen (6-10 personen)
Mix door elkaar: 1 in stukken gesneden krop ijbergsla, 1 rode en 1 gele paprika, 2 tomaten, 1 komkommer, 1 rode ui, 1 blik reuzenbonen of een blik kidneybonen, sap van 1 citroen. Voor zo’n grote bak heb je wel een heel zakje dressing nodig.

Sla met vegetarische snitzelreepjes (2 personen) – maaltijdsalade
Zakje gemengde of ijbergsla (Lidl); 1/3 komkommer; 4 stukken gedroogde tomaat in olie – in stukken snijden; 100 gram al dente gekookte vlinder- of schelpjespasta, 1 eetlepel pesto (rode of groene) of 1 eetlepel tappenade, 1/2 paprika. een halve vega snitzel in stukken of reepjes. Mix door elkaar. Doe hier geen dressing door. Leg het zakje ernaast voor wie er wel dressing door wil. Ik doe er een eetlepeltje edelgistvlokken door. Hmmm!

Tomaten-komkommersalade (2-3 personen)
1/2 komkommer en twee tomaten. Lekker eenvoudig in blokjes, half rode ui; olijven, handje walnoten-pistaschenotenmix, 1 bosuitje in stukken. Strooi mijn favoriete droge salademix eroverheen.

VERFRISSENDE DRINKS
Druiven-Citroensap met munt
Een takje munt, blad voor blad wassen (als het uit eigen tuin komt: eerst weken in lauwwarm water met zout, dan vallen alle beestjes eraf); blaadjes en stengel in stukken snijden; trek daar een halve liter thee van; laat het afkoelen.
Was twee citroenen met een sponsje met afwasmiddel (bestrijdingsmiddelen of gebruik een biologische); schil de gele schil eraf, laat de witte zitten; snijd in plakken om de pitten er gemakkelijker eruit te halen en hak tot een papje in de blender.
Schenk de citroensap in twee glazen literflessen (Als ik bij AH zelfgeperste sap koop, bewaar ik de flessen) en verdeel de inmiddels koud geworden thee over de twee flessen (met muntblaadjes en al); vul bij met water en zet weg in de koelkast. Serveer met 1/3 deel druivensap en 2/3 citroensap. Drink de lekkere “ranja” met een rietje.

Maaltijdsmoothie
Schil 1 rode grapefruit (laat wit-roze binnenschil zitten); 1 appel; 1 sinaasappel (laat wit zitten); 1 wortel – biologisch hoef je niet te schillen. Alles ontpitten (citrusfruit gaat gemakkelijk als je ze in plakjes snijdt). Doe in de blender en blend tot een papje. 1 theelepel kaneelpoeder; 1/2 theelepel gemberpoeder; mespuntje cayenne peper en 1 theelepel kurkuma. Eventueel zoeten met Stevia. Doe in een glazen literfles en drink dit als ontbijt en lunch.

WARME DRANKEN
Korreltjesthee zonder suiker. Ik koop bij de gezondheidswinkel de “Instant kruidendrank uit 20 kruiden” van Gezond en Wel; zonder suiker, wel met glucose en honing.
Ik ben geen theedrinker, maar een chocolademelk liefhebber: dat wordt dus mijn vasten deze periode – en als ik het volhoud, ben ik er vanaf. Jipieee!

ONTBIJT
Drink als je opstaat ten minste een halve liter lauw water.
Beste ontbijt is fruit.
Fruit een je het best niet als toetje bij andere maaltijden. Op je nuchtere maag gedijt fruit het best. Fruit niet mixen met groeten. Fruit verteerd sneller dan groeten en de combinatie is niet zo’n beste cocktail in je maag (gisting).
Als je smoothies maakt (ik houdt er niet van) doe er dan geen melk of joghurt bij. Sojamelk is niet zo gezond als men beweert. Gebruik dan liever amandelmelk (vind ik niet lekker). Je kunt je fruit ook gewoon uit de hand eten. Waarom niet?

Als je brood eet (niet verstandig als je wilt afvallen), probeer dan tahin (sesampasta) of cashewnoten pasta op brood, of banaan met edelgistvlokken. Lekker is ook tappenade met komkommer en of tomaat.

LUNCH
De meeste mensen eten brood tussen de middag. Gebruik echte boter (dierlijk). Wil je echt veganistisch zijn, smeer dan kokosvet op je brood. (Check het gratis kokosboekje in de webwinkel bij de gratis downloads. Wat je allemaal met pure, koudgeperste kokosvet kunt). 
Alles behalve margarine – welke dan ook! Margarine is zo kunstmatig als wat – in feite smeer je vloeibaar gemaakt plastic op je brood.
Maar je kunt ook kiezen voor een salade (meenemen van huis in een voorraaddoos met koelelement (Wibra); handvol noten en rozijnen en een stuk fruit.

AVONDETEN
Zo licht mogelijk.
Kun je het ’s avonds niet volhouden niets te eten, doe dan iets dat licht verteerbaar is – een bouillon met een cracker. Drinken helpt. Bijvoorbeeld lekkere bak kruidenthee.
Probeer zo min mogelijk gebakken voedsel te eten. Gebruik kokosvet om in te bakken.  
De slechtste olie om in te bakken is zonnebloemolie (wordt transvet bij verhitting). Olijfolie kan, als het maar niet tot de walm toe verhit wordt.

Sambalboontjes (2 personen)
250 – 300 gram Sperziebonen, gewassen en doormidden gebroken; een halve ui, 2 teentje knoflook. Roerbak met een theelepeltje kokosolie; blus met water en laat gaar stomen; strooi een eetlepel geraspte kokos over de boontjes, en wat veganistische bouillionpoeder naar smaak. Maak het niet te zout. Serveer met per portie naast twee eetlepels bruine rijst of een halve middelgrote aardappel. Wat edelgistvlokken eroverheen is lekker.

Thaise wokgroenten (pas hoeveelheid naar behoefte aan) – Benito’s recept
Kook sperziebonen, wortelen, broccolli en gourgette halfgaar in een blikje kokosmelk. Breng op smaak met veganistische bouillonpoeder.  Serveer met per portie naast twee eetlepels bruine rijst of een halve middelgrote aardappel.

Succes met het experimenteren deze 20 dagen!